Cursus 'Levensverhalen schrijven'
zowel online als live

Wil je schrijvend aan de slag met het rijke materiaal uit je eigen leven en wil je feedback van een professionele auteur? Patricia F. Wessels, schrijfster van het autobiografische boek 'De wensdagen' (uitgever Luitingh Sijthoff), reikt je in de cursus 'biografisch schrijven' verschillende literaire technieken aan, die nieuwe invalshoeken kunnen geven op bestaande herinneringen. Al schrijvend oefen je de literaire techniek en stap je een gebeurtenis binnen om hem te onderzoeken en/of te verdiepen. Op elke schrijfopdracht krijgen de deelnemers persoonlijke feedback. Aan de hand van gerichte en overzichtelijke schrijfopdrachten ontstaat zo een serie scenes die samen gelezen kunnen worden als een 'literair fotoboek'. Maar het kan natuurlijk ook een basis vormen voor een groter autobiografisch verhaal.

Unieke kans

Als auteur van het autobiografische boek 'De Wensdagen' weet Patricia als geen ander hoe bijzonder het is om te werken met levensecht materiaal. Onze jeugd is een goudmijn. Evenals ons geheugen. Duizenden ervaringen en herinneringen hebben we opgeslagen. Sommigen actief bereikbaar, sommigen liggen te sluimeren tot ze worden gedolven. Door je opnieuw in te leven in het kind dat je was en het te benaderen als een personage, gaan er soms zomaar achterdeurtjes in het geheugen open. En al schrijvend kun je zomaar nieuwe inzichten krijgen, nieuwe verbanden zien, of vallen dingen ineens op hun plaats.

Meedoen?

Meedoen kan op twee manieren: online of live.

Online
Wil je de cursus volgen zonder te hoeven reizen, op je eigen plek en op de tijden die jou het beste uitkomen?
Dan is de online cursus een goede optie. Dit is een individueel traject, dat je (binnen een jaar) op je eigen tempo kunt doen.
Je krijgt de acht lessen uitgeschreven gemaild, vaak ook nog voorzien van extra audiobe-standen.
Daarnaast krijg je op iedere ingeleverde schrijfopdracht persoonlijke feedback.

Live
Vind je het fijner om de lessen live bij te wonen, dan kan dat in Schoorl.
Het is gezellig om de lessen samen met anderen te volgen en elkaars verhalen horen werkt inspirerend.
Op de schrijfopdrachten die je thuis maakt, krijg je persoonlijke feedback.

Wees er snel bij, want per cursus is er slechts plaats voor zes tot acht personen. Zo is er genoeg aandacht voor iedereen en blijft de sfeer veilig; er wordt per slot van rekening gewerkt met zeer persoonlijk materiaal.

De cursus bestaat uit acht avonden op de woensdag, van 19:30 tot 21:30 uur. (Bij voldoende belangstelling ligt een ochtendcursus ook in de mogelijkheden.) De lessen worden om de week gegeven, zodat er genoeg tijd is voor het uitwerken van de schrijfopdrachten.

Er start een cursus in maart en een in september, beiden in Schoorl. Zodra bekend kunt u de exacte dagen en tijden vinden in de Agenda.

Voor inschrijven en meer informatie over de startdatum en prijs kunt u contact opnemen met patricia@iticus.nl.

Reviews

“Patricia heeft de gave van het woord. Haar soepele schrijfstijl werkt aanstekelijk. En ze leest achter de woorden, waarmee ze je helpt om dichterbij datgeen te komen wat je werkelijk wilt zeggen. Ze heeft een talent om feedback zo te brengen, dat het voelt alsof je een cadeautje krijgt! Ik keek iedere 14 dagen uit naar de volgende les. De bijeenkomsten waren al snel gemoedelijk en vertrouwd. Ik heb veel geleerd over verschillende schrijftechnieken, welke uitgangspunten belangrijk zijn als je schrijft en ik heb dingen over mezelf geleerd die ik nog niet wist.”
Hanna
*
“De lessen waren heel informatief, afwisselend en heel prettig; goede afwisseling van theorie, zelf schrijven en naar elkaars verhalen luisteren. Ik heb er heel veel aan gehad. Wat ik me tijdens de lessen realiseerde is dat Patricia een vorm van genezende vertelkunst aanbiedt. Door mensen hun autobiografische verhalen te laten opschrijven -en deze vervolgens met elkaar te delen- biedt ze een ‘therapeutische’ ruimte aan, waarbinnen genezing kan plaats vinden. Dit is zo waardevol!”
Brigitta
*
“Het lijkt gisteren, dat wij bij Patricia aan de schrijftafel zaten. Gouden uren waren dat voor mij, waarvan de tinteling in mij is gebleven. Het heeft me zoveel rijkdom gebracht. Elke les was een feest op zich. En les voor les liet ze mij afdalen, tot ze mij uiteindelijk in de verbeelding bracht. Daar voel ik me thuis. Dat daar zo veel meer is, is voor mij een enorme verrijking. Haar cursus heeft een enorme, inspirerende werking op mij. Ik schrijf! En dat is een grote verworvenheid die zij mij heeft aangereikt. Ik dacht altijd: ‘later’, of: ‘het komt nog wel’, maar nee, ik moet nu schrijven! De eerste les begon ze er al mee om mijn belemmeringen weg te nemen. De schrijfopdrachten en wat ze vertelde, waren daarbij een geweldige stimulans. Ik schrijf nu elke dag. Zij heeft de weg voor mij geopend door haar schrijfcursus.”
Ineke G.
*
“Ik vond Patricia’s lessen heel fijn. Ze creëert een fijne, rustige sfeer, ze is open en beschikbaar en ze weet waar ze over spreekt. Een vakvrouw. Ik heb ontdekt dat als ik in de flow schrijf er iets moois komt. Patricia is een geboren leraar op dit vlak!”
Suzanne
*
“Prettig, constructief, warm en uplifting, zo zou ik deze schrijfcursus beschrijven. Een mooie balans tussen techniek en verdieping van de persoonlijke ervaring. Ik kreeg verschillende inzichten, bijvoorbeeld wat betreft de werking van dialoog, of schrijfperspectief.”
Maartje
*
“Ik vond de cursus verrijkend en bevrijdend. Patricia weet haar kennis vol enthousiasme aan anderen over te brengen. De lessen hebben een heel mooie opbouw en geven heel goede tools om te gaan schrijven. De cursus geeft mij voor het eerst het gevoel dat schrijven van een boek uitvoerbaar is. Ik heb ervaren dat het schrijven mij helpt tot inzichten te komen en m’n gedachten helder te krijgen Patricia geeft bij elke opdracht persoonlijke feedback, dit maakt dat ik steeds weer een extra stapje kon zetten om het verder te brengen.”
Hans
*
“Heel fijne lessen, erg goed voorbereid, goede structuur. Ik heb er veel aan gehad en het houdt me heel erg bezig. Ik denk nu ook meer over mijn eigen jeugd na. Ik verstopte mijn jeugdervaringen altijd voor andere mensen. Nu durf ik er over te vertellen. Ik dacht dat ik niet kon schrijven, maar hier voelde ik veel aanmoediging. Het werkte therapeutisch, zonder dat de cursus zo bedoeld is. Misschien gaat er ooit toch nog een boek komen...”
Ineke H.
*
“Voor mij waren het heel bijzondere avonden. Patricia heeft me uitgedaagd om steeds meer tevoorschijn te durven komen. Iedere les was gevuld met mooie opdrachten en heel veel kennis die ze op een heldere manier aan ons overbracht. Er zijn heel wat deurtjes opengegaan bij mij, in een veilige, warme omgeving.”
Tineke
*
“Ik merk dat ik door de cursus meer verdieping heb gekregen. Gezellige, inhoudelijke en goed voorbereide lessen, met mooie opdrachten. Ik moest wel wennen aan de persoonlijke vragen, maar het werkte goed. Juist door die persoonlijke opdrachten durf ik nu meer de diepte in te gaan. Bedankt voor alle mooie lessen. Ik denk dat het mijn memoires zal verdiepen.”
Jan
*
“Super lessen! Inhoudelijk zeer leerzaam, netjes geordend en duidelijk aan ons overgedragen. (Ook op papier bij afwezigheid.) Goede, opbouwende en bruikbare feedback. Het heeft mij ruimte en inspiratie gegeven om weer te schrijven!”
Cassandra
*
“Deze cursus bracht me meer verbinding met de oude delen van mezelf, hernieuwde energie na de korte schrijfopdrachten tijdens de les en goede, opbouwende feedback op de ingestuurde huiswerkopdrachten. Auteur Patricia Wessels is zeer integer, gevoelig, zorgt voor een veilige en prettige ontspannen sfeer en is enthousiast. Een aanrader!”
Pascale
*
“De lessen waren informatief, uitdagend en gezellig. Ik voelde me veilig in deze groep onder leiding van Patricia. Ik ben makkelijk teksten gaan schrijven en heb meer inzicht gekregen in mijn gevoelens rond dingen in het verleden.”
Rita
*
“De lessen waren gezellig, veilig en liefdevol. Ik vond het bijzonder dat er zoveel ruimte was om het eigen verhaal voor te lezen. Het heeft behoorlijk wat in beweging gezet in het innerlijk schoonmaakproces en helen.”
Gudi