Biografie

Journalist en schrijver Patricia Fatima Wessels (1966), groeide op in de Amsterdamse Jordaan. Over die tijd schreef ze haar autobiografische debuut 'De wensdagen'.

Na de 2-jarige Pantomime opleiding bij Rob van Reijn, besloot ze dat ze wilde reizen en schrijven. Ze zeilde naar Zuid-Amerika, trok daar tien maanden rond en publiceerde haar eerste reisverhaal. Gefascineerd en nieuwsgierig sprak ze met mensen uit alle lagen van de bevolking. Nu eens logeerde ze bij Peruaanse Indianen op een eiland in het Titicacameer, die haar betrokken bij een initiatie van hun kind, dan weer werd ze uitgenodigd bij de directeur van het ziekenhuis in Porto Velho, die de hele bovenverdieping van het ziekenhuis bewoonde en op het dak een privé zwembad had aangelegd, terwijl de zieken een verdieping lager onder gescheurde lakens lagen. Een Argentijnse vrachtwagenchauffeur met wie ze meeliftte over de pampa's zong de ene tango na de andere voor haar en wijdde met liefde uit over de poëtische teksten. Een getraumatiseerde soldaat uit de Falkland-oorlog vertelde zijn levensverhaal in een 'gekkenhuis' in Buenos Aires...

Precies vanwege die fascinatie voor levensverhalen en zienswijzen van anderen, besloot ze, terug in Nederland, om journalistiek te gaan studeren, met de specialisatie kunst,  cultuurbeschouwing en theologie. Tijdens de lange zomervakanties van drie maanden reisde ze met een vriendin naar nieuwe continenten en bij thuiskomst verkochten ze hun reisverhalen aan diverse tijdschriften.

Nog voor ze was afgestudeerd, kreeg ze een baan aangeboden als redacteur bij het levensbeschouwelijke opnieblad Jonas. Daar kreeg ze alle ruimte om antwoorden te zoeken op de vragen die ze interessant vond, via de vele diepte-interviews en achtergrondartikelen die ze schreef. Rode draad was daarbij steeds het zoeken naar verdieping, zin en betekenis.

Na drie jaar stapte ze over naar 'Bijeen', een maandblad over mensen uit andere culturen en hun antwoorden op levens- en zingevingsvragen. Ook daar kon ze het schrijven van verdiepende verhalen combineren met reizen. Gedurende zes jaar maakte ze vele reisreportages over de hele wereld. Van het hoge noorden van Canada, waar Innu Indianen hun eigenwaarde probeerden terug te vinden via oude Innu-kennis en -rituelen, tot het hippe Tokyo, waar Japanse jongeren braken met tradities en het individualisme verkenden. Daarnaast interviewde ze film- en theatermakers, beeldend kunstenaars, schrijvers, politici, mystici en vele anderen, over hun visie, drijfveren, (levens)ervaring, persoonlijke ontwikkeling en inspiratie.

Toen haar kinderen werden geboren is ze gaan freelancen en publiceerde in diverse kranten en tijdschriften. (Ondermeer in Het Parool, Noordhollands Dagblad, Opzij, De Groene Amsterdammer, Santé, Ode, e.v.a.). Langzamerhand verlegde haar werkzaamheden zich van het schrijven van artikelen naar het schrijven van boeken. In opdracht van Weleda Nederland publiceerde ze zes boekjes.

In 2016 werd haar boek 'De Wensdagen' gepubliceerd. Literaire non-fictie uitgegeven bij Luitingh Sijthoff. Dit debuut is autobiografisch en gebaseerd op haar kleurrijke jeugd.

Momenteel werkt ze aan een tweede boek voor dezelfde uitgever.